Accesarea online a dosarului fiscal

In martie 2011, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a lansat serviciul „Acces controlat la dosarul contribuabilului” care permite contribuabililor sa isi verifice online situatia fiscala.

Pentru a putea accesa dosarul fiscal online, contribuabilul trebuie:

  1. Sa detina un certificat digital calificat (poate fi folosit cel achizitionat pentru depunerea declaratiilor fiscale online) inregistrat in sistemul ANAF
  2. Sa utilizeze un browser de Internet (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox etc.) setat pe limba engleza
  3. Sa depuna declaratia 152, „Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”, la orice unitate ANAF. Confirmarea dreptului de acces la dosarul fiscal se face pe e-mail, in termen de 4-7 zile lucratoare de la depunerea cererii.

Dupa obtinerea confirmarii dreptului de acces la dosarul fiscal, contribuabilul poate accesa datele firmei astfel:

  1. Efectueaza click pe butonul „Autentificare” de pe site-ul ANAF (www.anaf.ro)
  2. Avand token-ul (dispozitivul pe care este stocat certificatul digital) conectat la calculator, efectueaza click pe butonul „Prezentare certificat”
  3. Introduce parola dispozitivului
  4. Ajuns in spatiul privat al contribuabilului, acceseaza aplicatia efectuand click pe meniul „Dosar fiscal”.
  5. Pentru afisarea datelor cuprinse in dosarul fiscal al contribuabilului, se introduce CUI-ul firmei in campul „Cod fiscal” si se apasa butonul „Go”. Urmatoarele informatii vor fi afisate:
    • Date identificare;
    • Vector fiscal;
    • Situatie sintetica;
    • Situatia fiecarei declaratii in parte.

Kitul de semnatura electronica extinsa necesar accesarii dosarului fiscal online si depunerii online a declaratiilor fiscale, raportarilor contabile si a situatiilor financiare poate fi achizitionat, la pretul de 47 de euro fara TVA, de la un furnizor acreditat de servicii de certificare.

certSIGN, cel mai mare furnizor de servicii de certificare din Romania, livreaza gratis certificatul digital oriunde in tara.

De asemenea, clientii certSIGN beneficiaza de suport tehnic disponibil permanent pentru rezolvarea la orice ora a problemelor intampinate la instalarea sau utilizarea certificatului digital calificat.

Lasă un răspuns