9 ianuarie, ultima zi in care poti depune declaratia 092

Astazi este ultima zi in care contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si care au efectuat in luna decembrie 2012 o achizitie intracomunitara taxabila in Romania pot depune formularul 092.

Potrivit art. 156^1 din Codul fiscal, categoria de contribuabili susmentionata va trebui sa utilizeze ca perioada fiscala luna calendaristica, atat pentru anul curent, cat si pentru anul urmator, incepand cu:

  • prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea TVA aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
  • a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA, conform art. 156^2;
  • prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Totodata, potrivit aceluiasi articol din Codul Fiscal, daca in cursul anului urmator contribuabilul nu efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri, poate reveni la utilizarea trimestrului calendaristic drept perioada fiscala daca depune pana la data de 25 ianuarie declaratia de mentiuni in care sa precizeze cifra de afaceri din anul precedent.

Firmele care depasesc termenul de depunere a decalaratiei 092 risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei, in timp ce pentru persoanele fizice amenda este ceva mai mica, fiind  cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.

Lasă un răspuns