Certificatul digital calificat pentru reteta electronica

De la 1 ianuarie 2013, retetele pe hartie vor fi inlocuite de retetele electronice, iar prescrierea medicamentelor se va realiza exclusiv prin mijloace electronice.

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 674 din 29 iunie 2012, reteta electronica este un formular electronic utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru prescrierea medicamentelor si are o componenta de prescriere (adresata medicilor) si una de eliberare (destinata farmacistilor).

Cum functioneaza reteta electronica

Cand pacientul se prezinta la medic, medicul il consulta, emite reteta electronica – pe care o inregistreaza in sistemul CNAS folosind o aplicatie informatica dedicata si un certificat digital calificat – si ii ofera pacientului un exemplar tiparit.

Pentru a obtine medicatia prescrisa de medic, pacientul merge cu reteta tiparita si cu actul de identitate la farmacie.  Farmacistul scaneaza reteta si verifica validitatea acesteia conectandu-se – cu ajutorul aplicatiei informatice dedicate si a certificatului digital calificat – la sistemul CNAS, dupa care elibereaza medicatia.

Asadar, pentru trecerea  la noua modalitate de prescriere a medicamentelor, medicii si farmacistii au nevoie de un calculator, de o aplicatie informatica dedicata si de un certificat digital calificat.

Certificatul digital calificat poate fi achizitionat de la un furnizor acreditat de servicii de certificare, la pretul de aproximativ 47 de euro fara TVA. In Romania sunt 5 astfel de furnizori, respectiv certSIGN, Digisign, Trans Sped, Alfasign si Certidigital.

Acelasi certificat digital poate fi folosit si pentru transmiterea online a raportarilor lunare catre CNAS, dar si pentru depunerea online a declaratiei 112 (declaratia unica) si a celorlalte declaratii care pot fi depuse online.

certSIGN ofera certificatul digital calificat la pretul de 45,5 euro fara TVA si il livreaza gratis oriunde in tara. Totodata, certSIGN ofera tuturor medicilor si farmacistilor care achizitioneaza certificatul digital calificat pana la 1 ianuarie 2013 un pachet de beneficiiconstand in:

  • 30% reducere la cursurile acreditate EMC organizate de paginamedicala.ro
  • 30% reducere la asigurarile de malpraxis
  • 30% reducere pentru asigurarea CASCO
  • 30% reducere pentru asigurarea facultativa a locuintei
  • 15% reducere pentru asigurarea RCA

 

Lasă un răspuns