Declaratia 112 va suferi modificari

Potrivit unui proiect de ordin publicat de ANAF in dezbatere publica, declaratia 112 va fi modificata incepand cu obligatiile fiscale aferente lunii iulie 2012.

Vor fi eliminate, urmare a acestei modificari, contributia individuala de asigurari sociale si contributia de asigurari pentru somaj – ambele, datorate de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala.

Potrivit aceleiasi proiect de ordin, „Contributia pentru asigurari sociale de sanatate datorata de pensionari pentru veniturile din pensii care depasesc plafonul prevazut de lege” va fi redenumita astfel: „Contributia pentru asigurari sociale de sanatate datorata de pensionari pentru partea de venit care depaseste plafonul prevazut de lege„.

De asemenea, platitorii de venit vor avea obligatia de la 1 iulie 2012 sa retina si sa declare contributiile individuale pentru persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din:

 • drepturi de proprietate intelectuala,
 • activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
 • activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
 • asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica;
 • valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

In conditiile in care platitorul de venit va fi asimilat angajatorului si va avea obligatia depunerii declaratiei 112, va fi necesara modificarea declaratiei 112, cu actualizarea Nomenclatorului Creante Fiscale.

Prin urmare in Nomenclator vor fi introduse, urmand a fi raportate prin declaratia 112, urmatoarele:

 • impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala
 • impozitul pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
 • impozitul pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciar;
 • impozitul pe veniturile persoanelor fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica microintreprindere, care nu genereaza o persoana juridica;
 • impozitul aferent veniturilor din activitati agricole potrivit prevederilor art. 71 lit. d) din Codul Fiscal,contributiile individuale de asigurari sociale sau de sanatate aferente acestor venituri.

Acelasi proiect prevede si modificarea instructiunilor de completare a formularului 112. Noul model al declaratiei 112 ar urma sa fie utilizat pentru declararea contributiilor sociale datorate, incepand cu obligatiile aferente lunii iulie 2012, cu termen de depunere pana la data de 25 august 2012 inclusiv.

Depunerea declaratiei se va face in continuare utilizand un certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare, respectiv certSIGN, DigiSign, Trans Sped, Certdigital si Alfasign.

Pretul unui astfel de certificat nou este de aproximativ 47 de euro, fara TVA, cu mici variatii de  la un furnizor la altul si cu diferente de oferta.

Cel mai mare furnizor de certificate digitale de pe piata romaneasca – certSIGN – livreaza gratis certificatul oriunde in tara si ofera beneficii suplimentare, atat la cumpararea cat si la reinnoirea certificatului digital, precum:

 • 60 de marci temporale pe luna, gratis;
 • acces gratuit timp de 3 luni la cea mai noua aplicatie legislativa din Romania;
 • vouchere pentru produse de contabilitate
 • acces gratuit timp de un an la serviciul de arhivare electronica cu valoare legala  – serviciu oferit pentru arhivarea tuturor declaratiilor fiscale depuse online la ANAF.

Lasă un răspuns