Depunerea online a declaratiei 208

Certificatul digital calificat permite depunerea online a unui numar de 15 formulare fiscale, pintre care declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (formularul 208) si mult mai cunoscuta declaratie 112.

Declaratia 208 se completeaza si se depune de catre notarii publici care au obligatia calcularii, incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Declaratia cuprinde informatii privind tranzactiile prin care s‐au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate si ale dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, supuse impozitului pe venit, potrivit legii.

Declaratia se depune semestrial pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;

Organul fiscal competent
Declaratia trebuie depusa la organul fiscal in a carui evidenta fiscala  este inregistrat biroul notarial ca platitor de impozite, taxe si contributii.
In declaratie se includ toate actele instrumentate in perioada de raportare de biroul notarial, inclusiv cele instrumentate la sediile secundare ale biroului notarial.

Modul de completare si depunere
Completarea declaratiei 208 se realizeaza cu ajutorul programului de asistenta, care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Naționale de Administrare Fiscala.

Declaratia poate fi depusa online, pe portalul folosit si in cazul depunerii declaratiei unice (declaratia 112), respectiv mfinante.gov.ro.

In vederea depunerii declaratiei 208 online, se foloseste un certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare. Potrivit site-ului MCSI, acesti furnizori sunt certSIGN, DigiSign, Alfasign, Certdigital si Trans Sped.

Pretul certificatului digital calificat pe baza caruia pot fi depuse declaratiile fiscale pentru un numar nelimitat de societati este de aproximativ 47 de euro, fara TVA.

certSIGN ofera, pe langa elementele necesare transmiterii declaratiilor online, livrare gratuita a certificatului digital oriunde in tara, marcare temporala gratuita si un pachet de beneficii suplimentare. Astfel, cei care cumpara certificatul de la certSIGN se pot bucura de vouchere pentru produse financiar-contabile, acces la softul legislativ SuperLege si de serviciul de arhivare electronica a tuturor declaratiilor fiscale.

Lasă un răspuns