Avantaje si dezavantaje la reinnoirea online a certificatului digital

Certificatul digital calificat este valabil, in conformitate cu normele de aplicare a legii semnaturii electronice, timp de un an de la data comunicarii catre client.

Intrucat semnarea documentelor in format electronic, a declaratiilor fiscale (declaratia 112 si alte 12 tipuri de formulare) si a e-mail-urilor se poate face exclusiv pe baza unui certificat digital calificat valabil, certificatul trebuie reinnoit inainte ca valabilitatea lui sa expire.

Reinnoirea certificatului se poate face in trei moduri:

1. Prin depunerea documentelor si a token-ului la sediul furnizorului sau la un reprezentant din teritoriu;

2. Prin transmiterea documentelor si a token-ului prin curier sau posta la sediul furnizorului;

3. Online.

Reinnoirea certificatului digital online poate fi facuta doar daca certificatul este valabil, iar datele inscrise in el (nume, prenume, localitate, organizatie, e-mail) nu au  suferit modificari. De asemenea, este necesar ca certificatul si driverele token-ului sa fie instalate pe calculatorul de pe care se va urma procedura de reinnoire online.

AVANTAJELE REINNOIRII ONLINE

Prin reinnoirea certificatului digital calificat online  sunt eliminate costurile de transport si cele legate de autentificarea notariala a declaratiei pe propria raspundere.

Urmand aceasta procedura, certificatul poate fi folosit pentru semnarea electronica a documentelor inclusiv in ziua in care ii expira valabilitatea, intrucat elimina nevoia de a depune/transmite token-ul  la furnizor.

De asemenea, procedura este mult mai rapida – reinnoirea online se poate face intr-o singura zi.

DEZAVANTAJELE REINNOIRII ONLINE

In cazul primelor doua variante de reinnoire (mentionate mai sus), token-ul ajunge la furnizorul certificatului iar de generarea si de incarcarea noului certificat pe token se ocupa furnizorul. Reinnoirea certificatului digital online presupune un nivel de implicare mai mare din partea clientului, intrucat de generarea si de incarcare certificatului pe token va trebui sa se ocupe personal.

UNDE POTI REINNOI ONLINE

Procedura de reinnoirea online este valabila doar la certSIGN si la Trans Sped. Cei care aleg sa-si reinnoiasca certificatul digital la certSIGN, beneficiaza de un pachet deextrabeneficii constand in vouchere pentru produse financiar-contabile, acces gratuit la softul legislativ SuperLege si serviciul de arhivare electronica a declaratiilor fiscale. Aceste extrabeneficii sunt valabile pentru toti clientii care isi reinnoiesc certificatul digital la certSIGN, indiferent de procedura de reinnoire aleasa.

Lasă un răspuns