Contribuabilii care depun declaratia 112 lunar

Declaratia 112 se depune exclusiv online, pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare. Termenul de depunere al declaratiei 112 este lunar sau trimestrial, in functie de tipul contribuabilului.

Conform OG 30/2011, obligatia de a depune lunar declaratia 112 le revine tuturor platitorilor de salarii si de venituri asimilate salariilor.

Aceste categorii de contribuabili au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

In vederea depunerii declaratiei 112 se foloseste un certificat digital calificat inregistrat in sistemul informatic al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin:
– descarcarea, completarea si transmiterea prin e-mail a documentului de confirmare furnizorului si ulterior ANAF-ului
– depunerea la organul fiscal a formularului 150 – Cerere pentru inregistrarea unui certificat digital calificat.

Contribuabilii care nu detin certificatul digital calificat pentru depunerea declaratiei 112, il pot achizitiona, la pretul de 47 de Euro fara TVA de la certSIGN, DigiSign ori Alfasign sau la pretul de 54 de Euro fara TVA de la Trans Sped. certSIGN livreaza gratis certificatul digital oriunde in tara si ofera gratis 60 de marci temporale pe luna timp de un an.

Cu un singur certificat digital calificat, declaratia 112 poate fi depusa online pentru un numar nelimitat de contribuabili, indiferent de furnizorul de la care a fost achizitionat. Potrivit legislatiei in vigoare, certificatul digital calificat este valabil timp de un an. Pentru a putea depune declaratia 112 in continuare, certificatul digital trebuie reinnoit inainte ca valabilitatea lui sa expire.

Pretul pentru reinnoirea certificatului digital calificat este de 30 de Euro fara TVA, iar reinnoirea se poate face online sau prin transmiterea documentelor si a token-ului USB la furnizorul certificatului. Mai multe detalii privind reinnoirea certificatului digital sunt disponibile aici.

Lasă un răspuns