Declaratia 112

Toti angajatorii depun ca urmare a Hotararii de Guvern numarul 1397 din 2010 declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Declaratia 112, numita si declaratia unica,  inlocuieste alte documente care inainte mergeau catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Declaratia 112 se depune pana in data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face depunerea.

Contribuabilii care intarzie depunerea declaratiei sunt pasibili de amenzi contraventionale cuprinse intre 500 si 1000 de lei daca sunt persoane fizice si intre 1000 si 5000 de lei daca sunt persoane juridice.

In luna februarie, prima luna de cand a intrat in vigoare depunerea declaratiei unice, aceasta a fost depusa de catre circa 95% dintre cei vizati, acoperind un numar de 8.200.0000 de persoane, printre acestea aflandu-se si persoanele pentru care declaratia a fost facuta de catre casele de asigurari, cum sunt de plida pensionarii sau somerii. Conform statisticilor ANAF, media asiguratilor pe o declaratie este de 38 in cazul depunerilor in forma electronica si de 15 pentru cele depuse la ghiseele administratiilor fiscale.

Ca urmare a deciziei ANAF, incepand din data de 1 iulie, depunerea declaratiei unice se face doar in format electronic. Depunerea declaratiilor fiscale online presupune achizitionarea unui certificat digital calificat, eliberat in conditiile legii 455/2001 privind semnatura electronica. Pretul unui astfel de certificat este de 47 de euro plus tva. si are valabilitate un an. Dupa prelungirea termenului costul scade la 30 de euro plus tva.

Lasă un răspuns