Inspectoratul Teritorial de Munca

Inspectoratul Teritorial de Munca este una dintre institutiile care face pasi importanti in directia modernizarii.

Atributiile ITM sunt extrem de importante in reglementarea relatiilor de munca, rolul sau fiind unul cheie in acest sens. Este direct responsabila de aplicarea prevederilor legale cu privire la relatiile de munca, securitatea, sanatatea in munca si protectia salariatilor. Totodata, ITM-ul informeaza autoritatile competente cu privire la nerespectareea legilor si ii asista tehnic pe angajati si angajatori in scopul prevenirii riscurilor profesionale si a conflictelor de munca.

Contribuabilii din Romania au acum posibilitatea de a depune declaratii ITM online. Pentru acest lucru este necesara procurarea unui certificat digital calificat. Acesta este disponibil la pretul de 47 de euro plus TVA si are o perioada de valabilitate de un an de zile. Reinnoirea acestei perioade atrage o reducere substantiala a costului, acesta ajungand la 30 de euro.

Contribuabilii au la dispozitie o aplicatie special create pentru depunerea de declaratii ITM online. Cu ajutorul ei se poate transmite registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

Pentru depunerea de declaratii ITM online este necesar ca angajatorul sa se inscrie pe portalul creat de ITM. Fiecare angajator trebuie sa solicite o parola de acces, urmand dupa aceasta sa primeasca un mesaj de confirmare. Odata cu accesarea linkului continut in mesaj se va produce activarea contului. Intrarea in contul respectiv se va face folosindu-se numele de user si parola primite de la ITM in plic sigilat, dupa ce a fost accesata adresa http://declaratii.inspectiamuncii.ro.

In cazul depunerii de declaratii ITM online, o declaratie dupa ce a fost inchisa, ea nu mai poate fi editata sau stearsa.

Lasă un răspuns