Semnatura electronica

Legea numarul 455 din anul 2001 reglementeaza statutul semnaturii electronice si conditiile in care pot fi furnizate serviciile de certificare.

Semnatura electronica este un set de date asociate unui document electronic astfel incat sa poata fi folosite ca mijloc de identificare a semnatarului.

Este necesar ca semnatura electronica sa fie legata in mod unic de semnatar, iar mijloacele de creare a ei sa fie controlate exclusiv de catre acesta. Semnatura electronica trebuie sa fie legata de datele in forma electronica, astfel incat orice modificare adusa acestora pe parcurs sa poata fi identificata..

Certificatul digital este necesar pentru crearea semnaturilor electronice; el trebuie stocat pe un dispozitiv criptografic de tip token. Aceste permite accesul exclusiv al semnatarului la elementele de creare a semnaturii electronice.

Semnatura electronica garanteaza integritatea documentelor, autenticitatea si nerepudierea lor.

O semnatura electronica cu valoare legala se creaza prin intermediul unui certificat digital calificat, eliberat de unul dintre furnizorii autorizati. Certificatul digital joaca rolul unei carti de identitate in spatiul virtual. Certificatul contine informatii cu privire la detinatorul certificatului, numele, adresa de mail, data emiterii si expirarii; cheie publica a detinatorului certificatului si semnatura electronica a autoritatii de certificare.

Pretul unui certificat digital calificat este de 47 de euro plus TVA, iar termenul sau de valabilitate este de un an. Dupa reinnoirea acestui termen pretul scade la 30 de euro plus TVA.

Lasă un răspuns