Actele online – viitorul administratiei

Avand in vedere nevoia de reorganizare a sistemului administrativ din tara noastra autoritatile promoveaza procedura de depunere declaratii online de catre contribuabili in raport cu institutiile statului.

Ca un fapt oarecum firesc, primele care au inceput sa faca depunere declaratii online au fost firmele mari.

In ultima perioada de timp au fost adoptate o serie de acte normative care ii determina pe toti contribuabili sa depuna declaratiile online. Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2520 emis in luna octombrie a anului 2010 specifica faptul ca toti contribuabilii mari si mijlocii definiti conform reglementarilor in vigoare sunt obligati sa depuna declaratiile fiscale prin mijloace electronice utilizand Sistemul Electronic National. La finele anului trecut, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a luat decizia ca incepand cu data de 1 aprile 2011 toti furnizorii de servicii medicale sa realizeze deconturile in format electronic. Aceasta masura a fost luata in vederea integrarii acestor categorii in Sistemul Informatic Unic Integrat. Ulterior termenul a fost prelungit pana in data de 1 iunie. Pentru depunere declaratii online este necesara procurarea unui certificat digital calificat. Acesta are un termen de valabilitate de un an de zile. Pretul de achizitie este de 47 de euro plus TVA. Pentru reinnoirea certificatului pretul scade la 30 de euro plus TVA.

Numarul contribuabililor care folosesc procedura de depunere declaratii online a crescut foarte mult pe parcursul ultimelor luni pe masura ce termenele legale s-au apropiat.

 

Lasă un răspuns