Despre CNVM si semnatura electronica

Legea 297/2004 reglementa infiintarea si functionarea pietelor de instrumente financiare, cu institutiile si operatiunile specifice acestora, precum si a organelor de plasament colectiv cu scopul de a mobiliza capacitatile financiare, folosindu-se investitiile in instrumente financiare. Autoritatea statului care aplica prevederile acestei legi este Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) prin exercitarea prerogativelor existente in statutul sau. Prevederile acestei legi nu se aplica instrumentelor pietei monetare, acestea apartinand de Banca Nationala a Romaniei. Printre altele, in textul acestei legi sunt definiti urmatorii termeni: actionar semnificativ, compensare, cont comun de investitii, emitent, entitati reglementate, filiala, fond de investitii, fond deschis de investitii, grup, institutie de credit, instrumente financiare, instrumente ale pietei monetare, intermediar, investitor calificat, legaturi stranse, ofertant, oferta publica si altele.

CNVM-ul a parcurs un proces de modernizare in ultimul timp prin promovarea corespondentei online cu contribuabilii, acestia utilizand semnatura electronica emisa prin intermediul unui certificat digital calificat.

CNVM impune entitatilor pe care le controleaza achizitionarea a doua semnaturi electronice extinse pentru a facilita depunerea documentelor si efectuarea tranzactiilor. Obtinerea certificatelor digitale pentru crearea de semnatura electronica trebuie sa se faca in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a dispunerii de masuri nr. 4 si in deplinas conformitate cu Legea Semnaturii Electronice. Dovada implementarii de semnatura electronica se va transmite la CNVM in termen de 48 de ore dupa termenul prevazut de lege. Nerespectarea prevederilor acestei dispozitii este sanctionata in conformitate cu prevederile Titlului X al Legii 297. Aceasta dispunere de masuri este disponibila pe pagina de web www.cnvm.ro si in Buletinul CNVM.

Lasă un răspuns