Cea mai importanta declaratie fiscala

450.000 de declaratii unice, insumand 95% din totalul existent, au fost depuse la ghiseele ANAF pana la data de 25 februarie anul curent.

Formularul 112 (declaratia unica) are in componenta  sa declaratiile privind plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a celor asigurati.

Declaratiile depuse pana la momentul actual acopera circa 8.200.000 de persoane, in aceasta evidenta fiind incluse si categoriile pentru care declaratia a fost facuta de catre casele de asigurari, cum sunt somerii sau pensionarii.

Cei mai multi contribuabili au depus declaratia unica in perioada 21-25 februarie adica in ultimele zile ale intervalului prevazut de lege. Anticipand aglomeratia produsa la ghiseele administratiilor financiare, acestea au suplimentat personalul pentru relatiile cu publicul.

Conform datelor furnizate de ANAF, media asiguratilor pe o declaratie unica este de 38 in cazul depunerilor online, iar pentru cele facute la ghiseu de 15.

Contribuabilii care intarzie cu depunerea declaratiei unice risca amenzi contraventionale intre 500 si 1000 de lei in cazul persoanelor fizice, respectiv 1000 si 5000 lei pentru persoanele juridice.

Aceasta declaratie inlocuieste alte documente care mergeau pana acum catre patru institutii: Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Un alt aspect esential cu privirea la declaratia unica este faptul ca incepand cu data de 1 iulie depunerea acesteia se va face doar in format electronic, prin intermediul certificatului digital calificat.  La momentul actual pretul unui astfel de certificat este de 47 de euro plus tva. Se asteapta ca cererile sa creasca masiv pana in data de 1 iulie.

 

Lasă un răspuns