Completarea si depunerea declaratiei 205

De la 1 ianuarie 2012, a fost eliminata obligativitatea angajatorilor de a completa si depune fisele fiscale – pentru drepturile salariale si veniturilor asimilate salariilor – ca urmare a modificarilor aduse de OG nr. 30/2011 Codului Fiscal.

Platitorii de venituri din salarii trebuie in schimb, potrivit OPANAF nr. 1913/2012, sa completeze si sa depuna formularul 205 – declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit.

Completarea formularului

Formularul 205 se completeaza, dupa cum urmeaza:

  • In cazul veniturilor din salarii, se genereaza tabelul din Sectiunea V – Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii.
  • Pentru toate celelalte venituri platite, se genereaza cate un tabel din Sectiunea IV – Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, si se completeaza cu datele aferente tipului de venit.

Termenul de depunere

Declaratia 205 se completeaza si se depune, potrivit OPANAF nr.1913/2012, astfel:

  • pana in ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului curent pentru anul expirat. In 2013, termenul de depunere a declaratiei 205 este in data de 28.02.2013;
  • ori de cate ori patitorul de venit constata erori in declaratia depusaanterior, se completeaza si se depune o declaratie rectificativa, in care se va scrie un „X” in casuta prevazuta in acest scop.

Depunerea declaratiei 205

Declaratia se depune la organul fiscal competent prin urmatoarele mijloace:

  • in format electronic (.pdf, cu fisier .xml atasat), pe suport magnetic sau optic, impreuna cu exemplarul in format hartie, semnat si stampilat.
  • online, pe e-guvernare.ro, la fel ca declaratia 112 (declaratia unica) si un numar de alte 13 formulare.

Programele pentru generarea declaratiei 205 sunt disponibile pe aceasta pagina de pe site-ul ANAF.

Declaratia 205 poate fi depusa depune online doar pe baza kitului de semnatura electronica.

Kitul de semnatura electronica extinsa poate fi cumparat de la un furnizor acreditat de servicii de certificare, la un pret de aproximativ 47 de euro fara TVA.

certSIGN, cel mai mare furnizor de certificate din Romania livreaza gratis kitul de semnatura electronica oriunde in tara prin curier rapid si ofera suport tehnic specializat, pentru instalarea si utilizarea kitului de semnatura, disponibil nonstop.

Lasă un răspuns