Depunerea declaratiei 394 online

Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national (formularul 394) este una dintre cele 14 declaratii care pot fi depuse online folosind un certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare.

Cine o depune

Declaratia 394 trebuie depusa de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania. Acestea au obligatia de a declara toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

In declaratie nu trebuie incluse facturile emise prin autofacturare.

Pana cand se depune

Declaratia 394 trebuie depusa pana la data de 25 a lunii urmatoare  incheierii perioadei de raportare (care este perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de TVA – formularul 300).

Cum se depune

Potrivit Ordinului ANAF nr. 3596/2011, declaratia 394 se depune prin mijloace electronice, astfel:

  • online, pe portalul e-guvernare, folosind un certificat digital calificat;
  • la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire, in format tiparit semnat si stampilat, impreuna cu formatul electronic.

Formatul electronic al declaratiei se obtine utilizand programul de asistenta disponibil gratuit pe aceasta pagina de pe portalul ANAF.

Certificatul digital calificat necesar depunerii declaratiei 394 online poate fi obtinut de la unul dintre furnizorii acreditati de servicii de certificare din Romania, respectiv certSIGN, Digisign, Alfasign, Trans Sped sau Certdigital.

Pretul unui certificat digital calficat care permite depunerea online, timp de un an, a unui numar nelimitat de declaratii pentru un numar nelimitat de societati este de aproximativ 47 de euro fara TVA.

Certificatul digital calificat este livrat gratuit impreuna cu un bonus lunar de 60 de marci temporale, in cazul persoanelor care aleg sa il cumpere de la certSIGN. Totodata ele beneficiaza de suport tehnic specializat disponibil non stop si de acces la serviciul ultrarapid de confirmare a certificatelor digitale*, confirmare.certsign.ro.

*Pentru a putea folosi certificatul digital in relatia cu ANAF, el trebuie inregistrat prin depunerea pe portalul ANAF a unui document de confirmare.

Lasă un răspuns