ShellSafe Verify – aplicatie gratuita pentru verificarea documentatiei de pe SEAP

Autoritatile contractante trebuie, potrivit HG 801/2011, sa semneze electronic (folosind un certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare) si sa transmita documentatia de atribuire catre ANRMAP pentru validare inainte de a o publica pe SEAP.

Documentele semnate electronic primesc extensia .p7s la cea a documentului initial. De exemplu, dupa semnarea electronica a unui document .doc rezulta un fisier cu extensia .doc.p7s care  poate fi deschis doar cu o aplicatie informatica dedicata, asa cum este ShellSafe Verify.

ShellSafe Verify este oferita gratuit de certSIGN si poate fi utilizata gratuit pe termen nelimitat pentru verificarea oricarui tip de documente semnate electronic.

Aplicatia poate fi descarcata de pe site-ul certSIGN si functioneaza pe calculatoarele care au instalat sistemul de operare Windows XP/Vista/7.

Pentru a putea verifica documentatia semnata electronic de pe SEAP folosind ShellSafe Verify, se procedeaza astfel (dupa descarcarea si instalarea plicatiei):

1. Se realizeaza dublu click pe documentul semnat electronic

2. In fereastra care apare se apasa butonul View file si apoi:
–  Save pentru a salva documentul
Sau
– Cancel pentru a-l vizualiza.

Pentru a verificarea documentatiei de atribuire semnate electronic nu este necesara achizitionarea si folosirea unui certificat digital calificat.

In schimb, pentru a putea semna electronic documente – in situatia in care autoritatea contractanta solicita ca documentele ofertantilor sa fie semnate electronic – este nevoie de un certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare.

In Romania sunt 5 astfel de furnizori: certSIGN, Digisign, Certdigital, Trans Sped si Alfasign. Pretul unui certificat digital calificat valabil 12 luni este de 47 de euro fara TVA si permite semnarea electronica a unui numar nelimitat de documente.

certSIGN livreaza gratis certificatul digital calificat oriunde in tara si ofera lunar un numar de 60 de marci temporale gratuite.

Lasă un răspuns