Declaratiile fiscale care trebuie depuse pana miercuri, 10 octombrie

La jumatatea acestei saptamani au termenul de depunere 4 declaratii fiscale referitoare la plata TVA – formularele 010, 020, 070 si 096.

1. Formularul 010 – declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.

Declaratia trebuie depusa de persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA dupa atingerea sau depasirea plafonului de scutire care, potrivit art. 152 din Codul Fiscal, este in valoare de 220.000 lei (65.000 de euro).

2. Formularul 020 – declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane. Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului de scutire care, potrivit art. 152 din Codul Fiscal, este in valoare de 220.000 lei (65.000 de euro).

3. Formularul 070 – declaratia de inregistrare fiscala/mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale.

Declaratia trebuie depusa de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA dupa atingerea sau depasirea plafonului legal de scutirecare, potrivit art. 152 din Codul Fiscal, este in valoare de 220.000 lei (65.000 de euro).

Contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere sunt exceptati de la plata.

4. Formularul 096 – declaratia de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in conditiile art 152 din Codul Fiscal in cazul persoanelor impozbile inregistrate in scopuri de TVA cf. art. 153. Se depune de persoanele inregistrate in scopuri de TVA care nu au depasit plafonul de scutire (65.000 euro) cf. art.152 sau plafonul determinat cf. alin.(5) din Codul fiscal nici in cursul anului calendaristic precedent, nici plafonul pentru anul in curs, calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, care doresc sa fie scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

Niciuna dintre aceste declaratii nu se poate depune online folosind serviciul de depunere electronica si certificatul digital calificat, fiind necesara depunerea lor, dupa caz, in format fizic la organul fiscal competent, in raza caruia este arondat contribuabilul.

Certificatul digital calificat care permite depunerea online a 14 formulare fiscale pentru un numar nelimitat de societati poate fi achizitionat de la un furnizor acreditat de servicii de certificare, la pretul de aproximativ 47 de euro fara TVA.

Cei 5 furnizori acreditati din Romania de la care poate fi obtinut certificatul digital calificat sunt certSIGN, Digisign, Certdigital, Trans Sped si Alfasign.

certSIGN, cel mai mare furnizor de servicii de certificare din Romania, livreaza gratis certificatul calificat si ofera 60 de marci temporale gratuite lunar.

 

Lasă un răspuns