Contribuabilii care depun declaratia 112 trimestrial

Potrivit Ordonantei de Guvern nr. 30/2011, firmele mici pot depune trimestrial declaratia 112 (declaratia unica). Declaratia 112 se depune exclusiv online, pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare.

In conformitate cu prevederile ordonantei, urmatoarele categorii de contribuabili pot depune declaratia 112 trimestrial:

a) asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, persoanele juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care in anul anterior au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

Pana la data de 31 ianuarie 2012, acesti operatori economici au putut opta pentru depunerea lunara a declaratiei 112 prin depunerea la ANAF a unei declaratii privind optiunea.

Persoanelor care au optat pentru transmiterea trimestriala a declaratiei 112 le revine obligatia de a completa si de a depune cate o declaratie pentru fiecare luna a trimestrului pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.

Pentru depunerea declaratiei 112, se foloseste un certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare. In Romania, acesti furnizori sunt certSIGN, DigiSign, Trans Sped si Alfasign.

Pretul unui certificat digital calificat pe baza caruia pot fi depuse un numar nelimitat de declaratii pe portalul ANAF (pe langa decalaratia 112, pot fi depuse online alte 15 formulare si situatiile financiare) este de 47 Euro fara TVA la certSIGN, DigiSign si Alfasign. La Trans Sped certificatul costa 54 de Euro fara TVA. certSIGN livreaza gratis certificatul digital oriunde in tara si ofera gratis 60 de marci temporale pe luna timp de un an.

Lasă un răspuns