Depunerea declaratiei D230 online, cu certificatul digital

Formularul 230 – Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual – poate fi depus, incepand cu raportarile pentru anul 2011, si online, pe baza unui certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare.

Declaratia 230 poate fi descarcata din sectiunea Declaratii electronice/Persoane fizice/Descarcare declaratii a portalului anaf.ro

Declaratia se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora, in urmatoarele situatii :

– au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, cu modificarile si completarile ulterioare si solicita restituirea acestora;

–  opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult;

Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.

–  contribuabilii solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, a cheltuielilor efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit legii, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an.

Termenul de depunere a declaratiei 230 este data de 25 mai.

Pentru depunerea declaratiei 230, poate fi folosit certificatul digital calificat pe care contribuabilii si l-au achizitionat pentru depunerea declaratiei 112 (declaratia unica). Declaratia 112 se depune exclusiv online, pe baza certificatului digital. Acelasi certificat digital permite, pe langa depunerea online a declaratiilor 112 si 230, transmiterea prin mijloace electronice a altor 14 formulare fiscale, cat si a documentelor in relatia cu partenerii de afaceri sau cu institutiile ANAF, CNAS, SEAP, ONRC, ITM, CSSP, CNVM, Depozitarul Central, Monitorul Oficial etc.

Persoanele care nu detin un certificat digital calificat, pot achizitiona unul de la oricare dintre cei patru furnizori acreditati de servicii de certificare din Romania, respectiv certSIGN, Digisign, Trans Sped si Alfasign. Dupa achizitionarea certificatului, pentru a putea depune declaratiile online, certificatul digital calificat trebuie inregistrat pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala urmand procedura descrisa in acest articol.

Pretul fara TVA al unui certificat digital calificat cu ajutorul caruia pot fi depuse online declaratiile pentru un numar nelimitat de societati este de 47 de Euro la certSIGN, DigiSign si Alfasign, si de 54 de Euro la Trans Sped. certSIGN livreaza gratis certificatul digital oriunde in tara si ofera gratis 60 de marci temporale pe luna timp de un an.

Lasă un răspuns