Transmiterea declaratiei 112 dupa reinnoirea certificatului digital calificat

Declaratia 112 (declaratia unica) se depune din 2012 exclusiv on-line, pe portalul e-guvernare.ro, semnata electronic pe baza unui certificat digital calificat valabil un an. Inainte de a expira, certificatul digital trebuie reinnoit.Dupa reinnoirea certificatului digital calificat, depunerea declaratiilor fiscale on-line se poate face doar dupa transmiterea documentului de confirmare la ANAF semnat cu noul certificat.

Documentul de confirmare se descarca de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se completeaza, se semneaza electronic cu noul certificat digital si se transmite furnizorului certificatului digital pentru a-l contrasemna. Dupa primirea documentului contrasemnat de furnizor, se incarca pe portalul ANAF.

Iata care sunt pasii, concret:

1. Documentul de confirmare se descarca de la aceasta adresa de pe site-ul ANAF.

2. Se completeaza doar urmatoarele campuri din partea superioara a documentului:

– Numele si prenume titularului,

– CNP-ul titularului,

– Adresa de e-mail a titularului folosita la inregistrarea certificatului digital (cea trecuta in formularul 150).

3. Se efectueaza click pe Semnatura utilizator,

4. In partea superioara a fereastrei care se deschide se efectueaza un click pe numele care apare la Sign As. Numele titularului va aparea de cel putin doua ori.

5. Semnarea documentului de confirmare cu noul certificat digital calificat se face selectand primul nume si apoi apasand butonul Info.

6. Fereastra care se deschide afiseaza valabilitatea certificatului digital. Daca certificatul verificat nu este valabil, se alege al doilea certificat digital calificat si se verifica in acelasi mod

7. Pentru a semna documentul de confirmare se apasa butonul Sign,

8. Documentul de confirmare completat corect si semnat electronic se trimite prin email furnizorului certificatului digital calificat.

9. Dupa verificarea datelor inscrise in documentul de confirmare, furnizorul il contrasemneaza si i-l transmite inapoi clientului pe email,

10. Documentul primit de la furnizor se incarca pe portalul ANAF (Declaratii

Electronice / Reinnoire certificate calificate)

In cel mult 4 zile lucratoare de la incarcarea documentului pe portalul ANAF, un email automat este transmis contribuabilului care email confirma activarea serviciului de depunere a declaratiilor fiscale on-line.

Furnizorii acreditati de servicii de certificare din Romania sunt certSIGN, Digisign si Trans Sped. Pretul unui certificat digital calificat este de 47 Euro, fara TVA, la certSIGN si Digisign si de 54 de Euro, fara TVA, la Trans Sped. La achizitionarea certificatului digital calificat, certSIGN ofera gratuit 60 de marci temporale pe luna timp de un an si aplicatia clickSIGN pentru crearea semnaturii electronice si livreaza gratuit certificatul.

Cu un certificat digital calificat pot fi semnate, criptate si transmise online un numar nelimitat de documente in relatia cu ANAF, CNAS, SEAP, ONRC si Monitorul Oficial. In relatia cu partenerii de afaceri pot fi semnate, criptate si transmise un numar nelimitat de documente, mesaje si e-mail-uri.

Lasă un răspuns