Declaratiile – saltul de la ghiseu la internet

Drept urmare a nevoii de modernizare a sistemului administrativ din tara noastra autoritatile incurajeaza depunerea declaratiilor online de catre contribuabili in raport cu institutiile statului.

Este de remarcat faptul ca primele care s-au familiarizat cu depunerea de declaratii online au fost companiile mari. In ultima perioada de timp au fost adoptate o serie de masuri legislative care ii determina pe toti contribuabili sa depuna declaratiile online. Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2520 emis in luna octombrie a anului 2010 prevede faptul ca toti contribuabilii mari si mijlocii definiti conform reglementarilor in vigoare ca si sediile secundare ale acestora au obligatia de a depune declaratiile fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National.

Acest ordin cu privire la depunerea declaratiilor online a intrat in vigoare incepand cu obligatiile cu termen de declarare din data de 25 noiembrie 2010.

Ulterior, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a luat decizia ca incepand cu data de 1 aprile 2011 toti furnizorii de servicii medicale sa realizeze deconturile in format electronic .Aceasta masura a fost luata in vederea integrarii acestor categorii in Sistemul Informatic Unic Integrat.

In vederea depunerii declaratiilor online se utilizeaza un certificat digital calificat. Termenul de valabilitate al acestuia este de un an de zile si poate fi achizitionat la pretul de 47 de euro plus TVA. Pentru reinnoirea certificatului pretul scade la 30 de euro plus TVA.

In momentul actual foarte multi contribuabili romani au facut deja demersurile necesare in vederea depunerii declaratiilor online.

Lasă un răspuns