Prioritatile ANAF

Procedura de depunere declaratii fiscale s-a modifica semnificativ in ultima perioada de timp, tendinta care se estimeaza ca va continua.

Principala inovatie in procesul de depunere declaratii fiscale o constituie introducerea declaratiilor in format electronic, realizate prin intermediul unui certificat digital calificat. Agentia Nationala de Administrare Fiscala incearca asadar sa isi imbunatateasca serviciile oferite contribuabililor pentru a se putea apropia de nivelul institutiilor similare din statele membre ale Uniunii Europene.

Masurile de modernizare de depunere a declaratiilor fiscale sunt legate in primul rand de simplificarea sistemului declarativ, de dezvoltarea depunerilor electronice, de transferul corect in timp real al informatiilor legate de obligatiile contribuabililor si de imbunatatirea modului de utilizare al contului unic. In acelasi timp, ANAF incearca sa imbunatateasca asistenta pe care o acorda contribuabililor si sistemul de relatii cu publicul.

Astfel se incearca simplificarea modalitatilor de plata a declaratiilor fiscale, dezvoltarea asistentei oferite de call-center si imbunatatirea comunicarii cu mass media in vederea unei reflectari cat mai corecte a activitatii desfasurate de ANAF.

Pe langa modernizarea procedurilor de depunere declaratii fiscale si de comunicare cu publicul, ANAF incearca sa dezvolte capacitatile de prevenire a evaziunii inca din faza de colectare. In acest sens, se incearca imbunatatirea metodologiei de indeplinire a masurilor asiguratorii. De asemenea s-a intensificat colaborarea cu Ministerul Administratiei si Internelor in vederea identificarii proprietatilor imobiliare si a mijloacelor de transport in scopul indeplinirii masurilor asiguratorii sau executarii. Totodata se dezvolta operatiunile de poprire in forma electronica a sumelor de bani aflat in conturile bancare deschise de debitori la banci comerciale.

Lasă un răspuns