Amanunte importante despre declaratia 112

Declaratia 112 este ultima noutate in administratia autohtona.

O declaratie unica se depune pentru o serie intreaga de impozite dintre care le enumeram pe cele mai importante: impozitul pe venitul din salarii, contributia individuala de asigurari sociale, contributia sociala datorata pentru persoanele pentru care plata drepturilor se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator, contributia pentru asigurari sociale de sanatate retinuta de la asigurati, contributia pentru concedii si indemnizatii datorata de persoanele aflate in somaj, contributia pentru asigurari sociale de sanatate datorata de pensionari pentru veniturile care depasesc plafonul legal etc.

In mai putin de doua saptamani, pentru orice contribuabil cu rol de angajator,  declaratia 112 se va putea depune doar online, folosind un certificat calificat. Aceasta declaratie unica este principala inovatie in domeniul documentelor fiscale din ultima perioada de timp. Avand in vedere faptul ca ea se refera la obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, aceasta inlocuieste alte 5 cinci declaratii precedente, deci are o contributie substantiala la eficientizarea administratiei fiscale. De asemenea obligatiile fiscale ce sunt legate de aceasta declaratie unica se achita prin utilizarea a doua ordine de plata pentru trezoreria statului:

A. Virandu-se in contul unic 20.47.01.01 “Venituri ale bugetului de stat – sumele incasate pentru bugetul de stat in cont unic, in curs de distribuire“, a impozitelor pe venit prevazute in Anexa nr.2 la Hotararea Guvernului nr. 1397/2010.

B. Prin virarea in contul unic 55.02 “Disponibil al bugetelor de asigurari sociale si fonduri speciale, in curs de distribuire”, a celorlalte obligatii fiscale reprezentand contributii sociale prevazute in Anexa nr.2 la Hotararea Guvernului nr. 1397/2010.

 

Lasă un răspuns