Beneficiile certificatului digital

Certificatul digital  reprezinta actul prin care posesorul sau se identifica in spatiul electronic, garantand totodata  autenticitatea si confidentialitatea documentului semnat.

Certificatul permite autentificarea de persoane, obiecte sau diferite aplicatii, fiind garantata siguranta datelor cu care se opereaza.  Conditiile pe care certificatul digital trebuie sa le intruneasca sunt stabilite de legea 455/2001 a semnaturii electronice.

Este necesar ca certificatele sa indice datele de identificare ale autoritatii emitente, plus semnatura acesteia, numele sau pseudonimul titularului alaturi de alte informatii, ce pot fi relevante cu privire la acesta, ca si codul personal de identificare. Datele de identificare a semnaturii trebuie sa coincida cu datele de creare a semnaturii, iar acestea sa se afle doar in posesia titularului.

Certificatul digital se foloseste pentru crearea de semnatura electronica, pentru criptarea informatiilor in format electronic si pentru autentificarea in aplicatii sau site-uri de incredere. Mai concret,  prin intermediul certificatului digital calificat putem semna electronic documente, putem depune declaratiile fiscale catre ANAF pentru un numar nelimitat de firme, putem accesa serviciile online oferite de institutiile statului  si putem participa la licitatii electronice prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice.  De asemenea, se pot marca temporal 60 de documente fiscale pe luna timp de un an, dupa ce au fost semnate electronic.

Certificatul digital se utilizeaza in multiple imprejurari:  in cadrul aceleiasi firme, intre partenerii de afaceri pentru transmiterea corespondentei speciale, in relatia cu Comisia de Supraveghere a Sistemului Privat de Pensii sau autoritatile contractante din Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

O alta categorie importanta a factorilor in relatia cu care se foloseste certificatul digital o reprezinta institutiile statului,  cum ar fi: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul Teritorial de Muncă , Oficiul Naţional al Registrului Comerţului , Monitorul Oficial, etc.

Lasă un răspuns