Certificatul digital calificat este cartea de identitate a utilizatorului in format electronic.
Acestea, alaturi de tehnologia PKI (Public Key Infrastructure) ofera garantia ca o anumita actiune pe internet a fost efectuata de catre o anumita persoana, masina sau server web. Certificatul digital calificat poate fi utilizat in mai multe aplicatii cum ar fi: identificarea si autentificarea de persoane si obiecte (masini, aplicatii), autentificarea de programme, fisiere, mailuri sau component software.
Prin certificatul calificat avem garantata siguranta datelor, ele neputand fi modificate fara autorizatie. De asemenea, avem dovada certa a originii sau primirii unor date, ori a momentului efectuarii unei actiuni. Totodata sunt criptate datele in tranzit sau stocate, garantand faptul ca nici o persoana neavizata nu va putea avea acces la ele.
Un certificat calificat trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in legea 455 din 2001 a semnaturii electronice.
Trebuie sa indice faptul ca a fost eliberat cu titlul de certificat calificat, datele de identificare a furnizorului de servicii de certificare, alaturi de cetatenia acestuia in cazul persoanelor fizice, si de nationalitate in cazul persoanelor juridice. Numele semnatarului trebuie specificat ca atare, alaturi de alte date specifice acestuia, plus codul sau personal de identificare.
Datele de verificare a semnaturii, care sunt corespondente celor de creare se afla in exclusivitate sub controlul semnatarului.
De asemenea perioada de valabilitate trebuie clar indicata ca si codul de identificare a certificatului calificat, alaturi de semnatura electronica a furnizorului de servicii de certificare. Unde exista limite ale utilizarii certificatului calificat ori limite valorice ale operatiunilor pentru care acesta poate fi utilizat, ele trebuiesc specificate.