Prin intermediul certificatului digital calificat se asigura identificarea posesorului in mediul virtual, acesta fiind utilizabil in relatia cu partenerii de afaceri sau cu institutiile statului, acesta fiind folosit pentru depunerea declaratiilor in format electronic.
Certificatul calificat garanteaza identificarea titularului, creeaza semnatura electronica, o valideaza si cripteaza mesajele. Acesta contine informatii despre posesorul sau, date din arhitectura PKI a detinatorului si semnatura electronica a autoritatii emitente.
Certificatul calificat indeplineste o serie de conditii prevazute de lege.
O prima conditie este ca acesta arata faptul, ca a fost eliberat cu titlu de certificat calificat si trebuie sa contina datele de identificare ale furnizorului, plus cetatenia in cazul persoanelor fizice si nationalitatea in cazul persoanelor juridice. Totodata trebuie sa contina numele semnatarului, alaturi de alte informatii specifice acestuia. Are inscris codul personal de identificare al posesorului si datele de verificare a semnaturii, corespondente datelor de creare, aflate sub controlul exclusiv al semnatarului. De asemenea, trebuie sa fie indicat inceputul si sfarsitul perioadei de valabilitate, codul de identificare al certificatului si semnatura electronica a furnizorului.
Pretul unui certificat calificat este de 47 de euro plus tva, iar dupa reinnoirea periodei de valabilitate de un an, costul acestuia scade la 30 euro plus tva.
Cu ajutorul certificatului calificat se pot depune declaratiile catre ANAF pentru un numar nelimitat de firme, se poate participa la licitatii prin Sistemul Economic de Achizitii Publice si se pot accesa serviciile oferite de institutiile statului in format electronic.
Pana la 1 iulie anul curent toti angajatorii vor fi obligati sa isi achizitioneze certificatul calificat in vederea depunerii declaratiilor fiscale.