Declaratiile unice reprezinta o inovatie in domeniul fiscal din Romania.
Ele vor inlocui alte 5 declaratii dintre care 2 se depuneau la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, si cate una la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Pe site-ul ANAF, pana in data de 7 februarie a fost disponibila o varianta test a formularului 112, pentru ca cei interesati sa se poata familiariza cu documentul in format electronic.
Primul ministru Emil Boc vede aceasta masura ca pe “un pas important pe calea debirocratizarii si simplificarii procedurilor administrative din Romania in vederea sprijinirii mediului de afaceri pe aceasta componenta.”
Pentru luna ianuarie, contribuabilii au putut depune declaratia unica pana la data de 25 februarie. Conform conducerii ANAF, 447.575 de persoane, reprezentand 95% dintre angajatori, s-au incadrat in termenul prevazut de lege. In medie, pe o semnatura au fost asigurate circa 38 de persoane pentru depunerile online si 15 in cazul depunerilor facute la ghiseu.
Amenzile contraventionale pentru cei care intarzie depunerea declaratiei sunt intre 500 si 1000 de lei pentru persoanele fizice si intre 1000 si 5000 de lei in cazul persoanelor juridice. Marea majoritate a declaratiilor au fost depuse in ultima parte a intervalului prevazut de lege, adiministratiile financiare deschizand mai multe ghisee spre a putea face fata solicitarilor.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a decis ca incepand cu data de 1 iulie, declaratia unica va putea fi depusa doar in format electronic, pentru acest lucru fiind necesara achizitionarea unui certificat digital calificat.
Acest certificat poate fi cumparat la pretul de 47 de euro plus tva si are termen de valabilitate un an de zile. Dupa reinnoirea perioadei pentru inca un an costul scade la 30 de euro plus tva.