S-au depus primele declaratii unice

Astazi a fost primul termen limita pentru depunerea declaratiei unice. Feedback-ul contribuabilor romani vizavi de introducerea declaratiei unice este pozitiv, acestia bucurandu-se acum de o birocratie eficienta si considerabil simplificata.

Declaratia unica inlocuieste alte cateva documente, care se depuneau pana acum separat la  Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. Deocamdata, declaratia unica se poate depune si la ghiseele administratiilor fiscale  sau la cele acreditate de Ministerul Finantelor Publice.

Mediul politic a apreciat aparitia acestui document ca fiind un lucru pozitiv, declaratia unica fiind in opinia premierului Emil Boc “un pas important pe calea debirocratizarii si simplificarii procedurilor administrative din Romania, in vederea sprijinirii mediului de afaceri pe aceasta componenta.”

Declaratia unica se depune pana in data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face depunerea. 25 februarie a fost primul termen limita pentru depunerea acestei declaratii, circa 95% dintre contribuabilii vizati facand acest lucru.  Declaratiile depuse  acopera circa 8.200.000 de persoane, printre acestea fiind incluse si categoriile pentru care declaratia se depune de catre casele de asigurari, cum sunt somerii si pensionarii.

Ca urmare a deciziei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dupa data de 1 iulie depunerea declaratiei unice se va face doar in format electronic.

In acest sens, va fi necesara achizitionarea unui certificat digital calificat. Pretul acestuia este de 47 de Euro plus TVA si este valabil timp de un an. Dupa reinnoire pretul scade la 30 de Euro plus TVA.

Lasă un răspuns